Pravidla bezpečného užívání internetu

Internet a PC26. září 2017Administrátor

Internet může být pro nejednoho nebezpečné místo. Toto obzvláště platí pro nezletilé surfaře. Věnujte prosím pozornost následujícím řádkům a řiďte se dle nich.

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie

Nikdy nesděluj adresu svého bydliště, telefonní číslo domů nebo adresu školy, kam chodíš, někomu, s kým jsi se seznámil/a prostřednictvím Internetu, jestliže ti to rodiče (nebo lidé, kteří se o tebe starají) přímo nedovolí.

Pokud se tak nedohodneš s rodiči, neposílej nikomu po Internetu svojí fotografii.

Nikdy nikomu, ani nejlepšímu příteli, neprozrazuj heslo své internetové schránky nebo počítače, popř. svého profilu na sociální síti (Facebook, Twitter aj.)

Nikdy si bez svolení rodičů nedomlouvej osobní schůzku s nikým, s kým jsi se seznámil/a prostřednictvím Internetu. I když ti rodiče (nebo lidé, kteří se o tebe starají) dovolí se s takovým člověkem sejít, nechoď na takovou schůzku sám/a, sejděte se na veřejném místě a řekni doma, kam jdeš a proč.

Nikdy nepokračuj v chatování, když se ti bude zdát, že se tam probírají věci, které tě budou přivádět do rozpaků nebo tě vyděsí. Nezpůsobíš nikomu žádnou škodu, když o takovém zážitku řekneš rodčům nebo lidem, kteří se o tebe starají.

Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární emaily, které dostaneš jako člen/ka Newsgroup (předvolené oblíbené zájmové skupiny, kde přichází uživatelům informace automaticky).

Nikdy neotvírej soubory přiložené k elektronickým zprávám (e-mailům), pokud přijdou od lidí nebo z míst, která neznáš. Okamžitě tyto zprávy vymaž. Mohou obsahovat viry nebo jiné programy, které by zničily všechny informace a software počítače.

Vždy řekni rodičům (nebo lidem, kteří se o tebe starají) o všech případech neslušných výrazů na Internetu, totéž platí pro neslušné obrázky.

Vždy bud sám/a sebou a nezkoušej si hrát na někoho, kým nejsi (na staršího apod.), ale zároveň se snaž uchovat si svou anonymitu.

Vždy se chovej podle následujícího pravidla: jestliže některá webová stránka bude obsahovat upozornění, že je určena jen pro dospělé, nebo jen pro lidi od určitého věku, musí se to respektovat, a ti, kteří nevyhovují kritériím, nemají takovou stránku otvírat.

Pamatuj si další pravidlo: když ti někdo na Internetu bud nabízet něco, co zní tak lákavě, že se to nepodobá pravdě, nevěř mu - není to pravda.

Jestliže na Internetu najdeš něco, o čem jsi přesvědčen/a, že to je nelegální - ohlas to. někomu dospělému. (rodičům, učitelům, knihovníkům, vychovatelům ...)

Sdílet článek: Vstoupit do diskuze